‘Groen(t)e Oase’

Als tuinontwerper werk ik vaak met tuinen die nét wat complexer zijn dan de gemiddelde achtertuin. Hoogteverschillen, de vorm of de ligging van de tuin maken elk ontwerp uniek. Deze tuin, met een oppervlakte van 50 m², heeft door een uitbouw een uitgesproken Z-vorm, wat zorgt voor interessante, maar ook uitdagende mogelijkheden.

Uitdagingen en wensen:

  • De achterdeur zit aan de kopse kant van de woning, wat een grote, schaduwrijke hoek naast de uitbouw creëert.

  • Ondanks de bestrating is er onvoldoende ruimte om comfortabel met zes personen buiten te zitten.

  • Beplanting slaat niet goed aan of groeit juist te uitbundig. Dit mag beter in balans én beter voor de biodiversiteit.

  • Groente kweken in het voorjaarszonnetje lukt daarentegen wél goed, dus hier moet zeker een vaste plek voor komen.

Mijn doel? Een groene en speelse tuin creëren die er ook vanaf de straatkant aantrekkelijk uitziet. Om de Z-vorm te doorbreken, werk ik met vloeiende lijnen en een diagonale oriëntatie. Dit zorgt voor een ruimtelijk effect en verbindt de verschillende delen van de tuin op een natuurlijke manier.

Het terras plaats ik op een diagonale lijn, waardoor de tuin opener aanvoelt en de zitruimte optimaal wordt benut. Zo ontstaat er voldoende plek voor zes personen, zonder teveel ruimte in te nemen voor bestrating. Ik kies voor het terras voor een grotere tegel, om rust aan te brengen in het ontwerp.

De tuin krijgt een natuurlijke uitstraling met een mix van inheemse planten, bloemen en bodembedekkers. Deze zijn afgestemd op de bodem, standplaats en bloeitijd, zodat de tuin jaarrond aantrekkelijk blijft. Een speciale plek in de border langs het pad, is het bankje. Door mij ontworpen voor deze tuin biedt het de ideale plek om groente op te kweken. In de maanden en weken er omheen, dient het bankje als extra zitruimte en kan er gespeeld worden. 

In de schaduwrijke hoek bij het huis komt een zandbak – een speelse plek voor nu, die later eenvoudig kan worden omgevormd tot een kleine vijver. Zo groeit de tuin mee en trekt hij nog meer leven aan, zoals insecten en libellen.

Bij de keuze van materialen werk ik zoveel mogelijk met wat al in de tuin aanwezig is. Daarom worden de paadjes aangelegd met waaltjes. Om de juiste balans te vinden tussen bestrating, beplanting en functionaliteit, gebruik ik als aanvulling op de waaltjes fijn grind. Dit is goed waterdoorlatend en geeft de hoek met de zandbak een natuurlijke uitstraling.

Deze tuin biedt ruim voor iedereen, groot of klein, mens én dier. Een overzichtelijke grijze tuin omgetoverd tot een groen(t)e oase.

(foto’s van het aanplanten volgen)

 
Vorige
Vorige

'Groen Genieten'

Volgende
Volgende

'Park in eigen Tuin'